Demonstrationståget vid Luleå tekniska universitet. Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio
Luleå

Studentdemonstration väckte protester

1:35 min

Ett femtiotal studenter samlades idag vid Luleå tekniska universitet för att demonstrera mot regeringens förslag om sänkt studiebidrag.

Demonstrationen arrangerades gemensamt av Luleå studentkår, Teknologkåren, Luleå S-studenter och Gröna studenter i Luleå. Och det är Linnea Ekman, ordförande för Moderata studenter, kritisk till.

– Om kårerna hade gjort det själva och i sakfrågan gått ut och sagt att man vill ha högre bidrag så får dem göra det men de kan inte gå ut och kritisera regeringen och de kan inte gå ut och sympatisera med två politiska partier i en fråga eftersom man är partipolitiskt obunden. Det är där det blir fel och det är där kårerna inte vill erkänna att de har gjort fel för det har dem, säger hon.

Vid lunchtid samlades idag ett femtiotal studenter vid Luleå tekniska universitet för att uttrycka sitt missnöje över regeringens förslag om att sänka studiebidraget med 300 kronor i månaden och istället höja lånedelen med 1300 kronor.

Både Moderata studenter och Centerstudenter hade krävt att demonstrationen skulle ställas in. De anser att kårernas samarrangemang med S-studenter och Gröna studenter bryter mot kårernas egna stadgar om att vara partipolitiskt obundna.

Men den kritiken håller inte Karl Norling som är ordförande för Luleå studentkår med om.

– Allting är ju en politisk fråga, det här är en studentpolitisk fråga för oss. Det vore rent ut sagt korkat att inte väcka uppmärksamhet tillsammans med andra som tycker som vi. Alla som tycker något måste få göra sin röst hörd. Tycker vi detsamma som någon annan organisation är vi som sagt partipolitiskt obundna och är tillåtna att tycka detsamma som andra i den frågan, säger han.

Så du förstår inte den kritik som kommer från Moderata studenter och Centerstudenter?

– Inte alls

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista