1 av 7
Linnea Nordin från Korpen Luleå, Carola Vånsjö från Björkskatans fritidsgård och Åsa Christensen från Sportis Norr är laddade för sportlov i Luleå. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.
2 av 7
Linnea Nordin från Korpen Luleå, Carola Vånsjö från Björkskatans fritidsgård och Åsa Christensen från Sportis Norr är laddade för sportlov i Luleå. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.
3 av 7
För första gången arrangerar Norrbottens Idrottsförbund, Korpen Luleå, områdesgruppen på Björkskatan/Porsön och Björkskatans fritidsgård gemensamt en hel sportlovsvecka med gratis aktiviteter i Luleå. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.
4 av 7
Full fart på fotbollsträningen, en av de gratisaktiviteter som arrangeras i Luleå under sportlovet. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.
5 av 7
Under sportlovet bjuds det på frukost alla dagar, som serveras av Markus Nilsson och William Juntti. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.
6 av 7
Full fart på fotbollsträning på sportlovets första dag i Luleå. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.
7 av 7
En av aktiviteterna som arrangeras gratis under sportlovet i Luleå är fotboll. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.
Luleå

”Ett sportlov för alla”

1:31 min

Att syssla med sport har blivit en klassfråga. Det säger Åsa Christensen från Norrbottens idrottsförbund och därför arrangerar man nu ett sportlov för alla.

I dag är första sportlovsdagen för länets skolungdomar. Sportlov innebär för många att man packar ner underställ och yllesockar för att åka iväg med familjen och åka skidor. Men långt ifrån alla har råd att syssla med sport idag.

– Det har blivit en klassfråga. Utrustning, medlemsavgifter, turneringar, ja all sport kostar pengar. Därför ville vi erbjuda ett gratis alternativ till alla som av olika orsaker inte kan syssla med sport annars, säger Åsa Christensen som jobbar med spontanidrottsprojektet Sportis Norr på Norrbottens Idrottsförbund.

Under veckan arrangerar Sportis Norr, Korpen Luleå, områdesgruppen på Björkskatan/Porsön och Björkskatans fritidsgård allt ifrån fotboll och simning till dans och ridning. Det bjuds även på frukost varje dag och Carola Vånsjö på Björkskatans fritidsgård ser att det finns ett behov av det här.

– Massor av föräldrar har ringt och frågat om det verkligen är gratis. Det tyder på att det finns ett behov av spontanidrotten, säger Carola Vånsjö.

Erik Utterström är i Björkskatans idrottshall och spelar fotboll.

– Om jag inte hade varit här, hade jag väl suttit hemma och spelat dator. Jag ska nog vara med och boxas och gå på cirkelträning under veckan också, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista