Juristen Thomas Sjöholm på Polismyndigheten i Norrbotten. Foto: Anna Torgnysdotter, SR.

Polisen i länet svarar på kritiken: Följer gällande rätt

1:31 min

Det finns egentligen inget utrymme för tolkningar om man följer praxis inom vapenlagstiftningen. Det anser polisen i Norrbotten efter att sportskyttar i länet har upprörts efter att det har blivit svårare att få vapenlicens beviljad här i Norrbotten.

– Ja, alltså vi följer ju gällande rätt och i det ingår det ju att även följa den praxis som finns, det är därför helt enkelt, förklarar juristen Thomas Sjöholm på polismyndigheten i Norrbotten.

Hur kommer det sig att andra län inte gör det?

– Det vet inte jag.

Norrbotten är alltså ett av de län som tillsammans med Västra Götalands län utmärker sig genom att ha genomfört en tuffare tolkning av dagens vapenlagstiftning. Och från Norrbottenspolisen menar man att det egentligen inte finns något utrymme för tolkningar - trots att en majoritet av andra polismyndigheter i landet ännu alltså inte ställer samma skärpta krav. Myndigheten måste följa den praxis som flera kammarrättsdomar i Göteborg pekat ut, menar man.

Och det det handlar om är att den som vill ägna sig åt sportskytte i länet numera måste visa på att den har behov av vapnet. I klartext betyder det att det inte räcker med att skytteklubben intygar att man är medlem och att man tränar skytte längre.

– Ett sätt att styrka sitt behov är att visa på tävlingsresultat, säger juristen Thomas Sjöholm.

Om man inte har kommit i det läget att man har börjat tävla ännu - hur visar man då att man har rätt att träna skytte?

– Nä, alltså det blir ju svårt. Om man inte tävlar så har man ju naturligtvis inga tävlingsresultat och då kan man ju inte styrka sitt behov.

Samtidigt är en förnyad vapenlagstiftning på gång och det är ännu inte klart vad som kommer finnas med i den.

Inom något år väntas en förändrad lag finnas på plats. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista