1 av 5
Kristina Hillar, Kommunals skyddsombud på Luleå Närspykiatri visar fuktskador på fastigheten. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
2 av 5
Luleå Närpsykiatri - fuktskador inomhus. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
3 av 5
Luleå Närpsykiatri - fuktskador inomhus. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
4 av 5
Luleå Närpsykiatri - fastighetsgrunden faller sönder. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
5 av 5
Vatten rinner in genom grunden på Luleå Närspykiatri. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.

Problem med vattenläckage ska äntligen åtgärdas

3:09 min

Landstinget har under många år känt till att vatten bokstavligen rinner in i den fastighet där Luleå Närpsykiatri har sin verksamhet. Nu har Kommunals skyddsombud Kristina Hillar ledsnat på inget görs och begär att Arbetsmiljöverket antingen kräver åtgärder eller stänger lokalen

– Det har varit synnerligen påfrestande, i synnerhet under våren när snön har tinat och på höstarna när det har regnat ihärdigt och vattnet bokstavligen rinner in i fastigheter och vi bokstavligen går i vattenpölarna, säger Kristina Hillar, Kommunals skyddsombud.

– De ständiga läckagen har lett till en rad problem för personalen. Det handlar om nästäppa och en rad åkommor som går att koppla till fuktiga fastigheter.

Trots tidigare löften från landstinget om att problemen ska åtgärdas har ingenting hänt. Men nu ska de åtgärdas, det lovar Mats Isaksson, områdeschef för Landstingets fastigheter i Luleå.

– Vi har ju känt till det här under ett antal år och vi har helt enkelt slarvat och inte åtgärdat det här i tid, säger Mats Isaksson.

Varför då?

– Det har fallit mellan stolarna helt enkelt.

Men om skyddsombuden har påtalat det här vi flera tillfällen, ni har ju haft möten där detta diskuterats mer än en gång - hur har det då kunnat falla mellan stolarna?

– Det har blivit så. Och varför det kan jag enkelt inte svara på. Det är väldigt dåligt skött.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista