1 av 3
Vy från byn Långsel mot berget där Svevind vill uppföra vindkraftverken. Foto: Privat.
2 av 3
Vy från byn Långsel mot berget där Svevind vill uppföra vindkraftverken. Foto: Privat.
3 av 3
Vy från byn Långsel mot berget där Svevind vill uppföra vindkraftverken. Foto: Privat.
Piteå

Vindkraftsprojektet i Markbygden möter hårt motstånd

"Som en kall, blöt filt över hela området"
1:53 min

Nu går det jättelika vindkraftprojektet i Markbygden i Piteå kommun vidare mot etapp två. Företaget Svevind har sökt tillstånd att få bygga 440 vindsnurror i nordvästra kommundelen, nära gränsen till Arvidsjaurs kommun. Men här är motståndet mot projektet hårt.

Det handlar om en av världens största vindkraftsparker som planeras i Markbygden, väster om Piteå. Företaget Svevind har av regeringen fått ett övergripande tillstånd att resa 1 101 vindkraftverk på ett område som är omkring sex mil långt och två mil brett.

Den första etappen om 314 verk väster om Roknäs är under byggnation och så här långt har företaget rest omkring 20 av dem. Nu har Svevind lämnat in en ansökan om miljötillstånd för etapp 2 med 440 snurror.

Men av de remissvar som nu har kommit in till länsstyrelsen i Norrbotten framgår det att vindkraftsbolaget inte kommer kunna genomföra sina planer helt utan ändringar.

Ett hundratal boende, markägare och fritidshusägare har skrivit under namninsamlingar mot projektet. Men även flera tunga instanser har lämnat in krav på ändringar.

Arvidsjaurs kommun, där Lotta Åman (S) är kommunalråd, vill exempelvis att vindkraftverken som idag står nästintill på kommungränsen, ska flyttas minst fem kilometer bort från Arvidsjaur.

– Det är viktigt dels för att vi har antagit en vindkraftsplan i kommunen och vi vill värna medborgare, flyget, turismen och den natursköna miljö vi har i kommunen, säger hon.

Naturvärdena är något som även Naturvårdsverket och Piteå kommun framhåller. Det handlar om bland annat om flodpärlmusslan, samt områden och flygvägar för de kungsörnar och pilgrimsfalkar som häckar i området och säkerhetsavstånden till boplatserna.

Men Piteå kommun framhåller även behovet av att behålla upplevelser och ostörda friluftsområden, inte minst i Åbyälvens dalgång.

Thom Lindblom som har hus i Långsel är inne på samma spår.

– Vi har ju Europas sista vildmark och jag tycker vi ska vara rädd om den, säger han.

Även flygplatsen i Arvidsjaur har lämnat in invändningar mot hur Svevind planerar att placera sina vindkraftverk. Två av dem ligger inom flygplatsens terminalområde och kan komma att påverka såväl flygsäkerheten som behovet att se över in- och utflygningsvägar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".