Stort intresse för att bygga i nya Kiruna centrum

1:44 min

Tolv olika företag vill bygga i Kirunas nya stadskärna. Det står klart sen den sista dagen för inlämning av förslag nu har passerat.

– Det var lite fjärilar i magen, finns det verkligen intresse när vi nu går in i skarpt läge? Så att när de första fem förslagen var inne så kände vi en stor lättnad och när alla tolv är inne så känns det riktigt bra. Det här är seriösa förslag, säger stadsutvecklaren Göran Cars i Kiruna kommun.

Det är tre typer av företag som har lämnat in förslag. Det handlar om stora nationella företag, företag verksamma i norra delen av Sverige och lokala företag från Kiruna.

Förslagen ser olika ut. Vissa vill bygga flera kvarter, medan andra vill bygga ett kvarter. Någon vill bygga enkla små lägenheter för ungdomar till exempel. Det finns också intresse för konceptet att ha butiker i bottenvåningen och bostäder ovanpå.

Det finns också de som önskar bygga ett statshotell på stora torget.

– Nu ska vi stämma av förslagen mot de kvalitetskrav vi har, säger Göran Cars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista