Luleås gym saknar plan för ätstörningar

1:31 min

Gymmen i Luleå arbetar jobbar inte nog hårt för att förebygga ätstörningar. Det säger Jenny Larsson från riksföreningen mot ätstörningar Frisk och Fri. Hon riktar framför allt kritik mot avsaknaden av ätstörningspolicier.

– Detta är viktigt, särskilt eftersom så många ungdomar rör sig på gymmen, säger Jenny Larsson från Frisk och fri, riksföreningen mot ätstörningar i Luleå.

Jenny Larsson berättar att ätstörningar blir allt vanligare och sjunker längre ner i åldrarna, samtidigt som gymmen saknar uttalade rutiner för att hantera detta. Hon anser att det krävs ätstörningspolicier, på samma sätt som gymmen i Luleå gemensamt anslutit sig till ett antidopingnätverk.

– Man måste ha kompetens, eftersom man någon gång kommer möta människor som har den här problematiken, menar Larsson.

Pernilla Forsgren är ägare till gymkedjan Inpuls, och enligt henne är policies ofta otillräckliga, då de vanligen innebär avstängning.

– Och då är det ingen som har koll på hur mycket personerna tränar, säger hon.

Inpuls har valt att samarbeta med föreningen Anorexi- och bulimikontakt, som gett råd och vägledning till gymmet gällande liknande frågor. Däremot har de valt att inte utforma någon policy, men Forsberg uppger att de gör sitt bästa.

Men enligt Jenny Larsson har gymmen en del att jobba med:

– Även sådant som gymmen publicerar på nätet och i tidningar börjar allt mer likna bantningsprojekt och "kom i form", tyvärr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista