Marit Kindsbækken är volontärelev och festivalgeneral för Pamojafestivalen i Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna

Pamojafestivalen handlar om mångfald och rasism

Festivalgeneralen: Bättre att samla alla på en plats
1:19 min

En ny festival, Pamojafestivalen, startade i Kiruna idag. Det är volontärelever på Malmfältens folkhögskola som står bakom festivalen, som hålls för att prata om mångfald och rasism.

– Syftet är att skapa en plats där folk kan mötas för att prata om rasism, diskriminering, mångfald, säger festivalgeneralen Marit Kindsbækken som är volontärelev på folkhögskolan.

Det är ett späckat program under tre dagar. Det bjuds bland annat på föreläsningar, senegalesisk dans, graffitimålningar och teater, och det hela avslutas på lördag med en konsert med flera olika artister.

Kiruna kommun har ett samarbete med en kommun på Zanzibar i Afrika. Volontäreleverna på folkhögskolan har under året besökt landet.

– Vi har också ett uppdrag från Kiruna kommun om att vi ska driva ett arbete mot främlingsfientlighet och för ett öppnare Kiruna. Därför tyckte vi att det var bättre att samla alla på en plats än att vi reser runt och talar med folk. Det var på det sättet festivalen kom till, säger Marit Kindsbækken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".