1 av 2
LKAB:s VD Lars-Eric Aaro och Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson tittar på när grävskopan symboliskt inleder arbetet med nya Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 2
Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson (S) och LKAB:s VD Lars-Eric Aaro undertecknar ett avtal som bland annat innebär att gruvbolaget går in med 3,7 miljarder kronor i stadsflytten. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Historiskt avtal undertecknat i Kiruna

1:27 min

I dag skrevs avtalet för Gruvstadspark 2 under av Kiruna kommun och LKAB. Ett avtal som bland annat innebär att gruvbolaget går in med totalt 3,7 miljarder kronor i stadsflytten.

Kort därefter togs ett symboliskt första spadtag i närheten av skjutbanan där det till att börja med ska byggas bostäder.

– Det känns riktigt bra. Nu kan vi på allvar börja med markarbeten och börja bygga, något som Kirunaborna har efterfrågat, sade kommunalrådet Kristina Zakrisson (S).

Undertecknandet ägde rum alldeles intill Kurravaaravägen, nära skjutbanan. Där ska det till att börja med byggas bostäder.

LKAB:s VD Lars-Eric Aaro höll i en av pennorna.

– Vi har under ett års tid förhandlat om avtalet och de senaste veckorna har det varit klart. Därför känns det fantastiskt kul att stå här och göra det absolut sista tecknandet för avtalet, säger han.

– Det innebär att nu kan kassaflödena starta och jag vrider på kran och pengarna kan komma in till kommunen så att byggandet av det nya centrumet kan starta, säger Lars-Eric Aaro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista