Småhustillverkare välkomnar nya regler för bostadsbyggande. Foto: David Zimmer/P4 Norrbotten

Många regler att tänka på för att bygga Attefallshus

1:35 min

Idag träder den nya lagen om de så kallade Attefallhusen i kraft. Men det innebär inte att det är fritt fram att börja spika upp sitt hus på tomten.

De så kallade Attefallhusen innebär att man i direkt närhet till ett bostadshus får sätta upp en kompletterande byggnad på max 25 kvadratmeter utan att söka bygglov.

Men även om det inte krävs något bygglov måste man lämna in en ansökan till kommunen och sedan invänta på ett startbesked.

– Farhågan som jag ser är att man inte tror att det behövs något tillstånd alls, säger Ola Enoksson, byggnadsinspektör i Bodens kommun.

Gör man inte det här kan det bli dyrt.

– Då blir det ett olovligt byggande vilket medför en sanktionsavgift som startar på 22 500 kronor, säger Ola Enoksson.

Det finns också en hel del regler som man bör ha koll på innan man sätter i gång med sitt Attefallhus. Till exempel ska grannar tillfrågas och medge ett bygge närmare än 4,5 meter från tomtgränsen. Och ska du bygga strandnära,kan du behöva söka  strandskyddsdispens.

– Mitt råd är att ta kontakt med byggnadsnämnden i sin kommun. Det är så många kring bestämmelser som är svår att överblicka för en vanlig medborgare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista