1 av 3
Isbrytaren Atle i Luleå hamn har tagit sommarlov tillsammans med Frej och Ymer. Foto: Emilia Traneborn/Sveriges radio
2 av 3
Överbefälhavare Kenneth Wahlberg i maskinrummet på isbrytare Atle. Foto: Emilia Traneborn/Sveriges radio
3 av 3
Läraren Anna-Carin Bäckebo här på häst, men sommaren 2014 tillbringar hon på isbrytaren Oden. Foto: Amanda Bäckebo

Isbrytaren Oden på sin 20:e polarexpedition

"Information och erfarenheter"
1:47 min

Den stora isbrytaren Oden, som på vintern är stationerad i Luleå åker i dag iväg från Tromsö till Arktis på en närmare 100 dagar expedition. Ombord finns klimatforskarteam och en stor besättning.

Samtidigt som Oden är ute på äventyr ligger isbrytaren Atle förtöjd i Luleå hamn.

Ombord finns befälhavare Kenneth Wahlberg. Under sommaren leder han underhållsarbetet på Atle så att hon ska stå redo för vinterns arbete i Bottenviken, men han vet hur det är att bo och arbeta på Oden eftersom han har varit med under flertalet resor och vet att det inte är mycket som skiljer de båda fartygen åt.

– Vi har ungefär lika många hästkrafter, 25 000, men Odens skrov är förstärkt och hon har speciella certifikat för att få gå där uppe i Arktis, det har inte vi, säger Kenneth Wahlberg.

Expedition är uppdelade i två etapper, och den första som slutar i Barrow, Alaska är NO-läraren Anna-Carin Bräcke, från Borlänge med på. Hon har stipendie från Polarforskningssekretariatet och ska vara med i ett team som forskar på växthusgasen metan som finns på havsbotten vid Arktis och hur och i vilken hastighet metanet rör sig upp i vattnet och isen och påverkar klimatuppvärminingen.

– Jag hoppas få samla på mig en massa information och erfarenheter som jag har nytta av och kan förmedla till mina elever när jag kommer tillbaka, säger Anna-Carin Bräcke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".