Oro för vännerna i Irak

1:52 min

Nadhir Al-Ansari kommer ursprungligen från Irak, men bor nu i Luleå. Han har vänner kvar i landet, som han pratar med nästan varje dag, och många av dem har det illa ställt.

Nadhir Al-Ansaris vänner är utspridda över Irak, men bor mestadels i Bagdad, Mosul och Kurdistan. Från vännerna får han rapporter om läget i Irak. De är rädda, framtiden är oviss.

– De har det inte alls bra, säger Nadhir Al-Ansari.

En del försöker fly, bland annat till staden Arbil eller till de mer stabila grannländern, men många har inte råd med det. Till exempel är platserna på flygplanen är fullbokade en lång tid framöver.

– Alla har inte råd att lämna landet och jag tycker synd om dem, säger Nadhir Al-Ansari.

I hundratals år har olika religioner samsats i Irak, berättar Nadhir Al-Ansari. Läget har förändrats. Hur kan det ha blivit så här, vi är ju alla människor, undrar han. 

– Två saker kan du inte rå för när du kommer till världen. Ditt namn och din religion, säger han.

Nadhir Al-Ansari kommer själv ursprungligen från Irak men bor nu i Luleå och forskar på universitetet. Han har kristna vänner, men också studenter som fått fly från Mosul. Därför har kontaktat vänner i Arbil, dit många flyr, som i sin tur hjälpt till att ge de drabbade husrum, mat och pengar.

– Människor borde hjälpa och tycka om varandra, inte döda varandra, säger han.

Han berättar att det som sker nu är omänskligt. Inte ens djur gör så här mot varandra, menar han. 

– Jag tycker väldigt synd om alla dom som inte kan fly.  Barn och gamla, som är extra utsatta. Jag vet inte hur det här kommer sluta, säger Nadhir Al-Ansari.