Arvidsjaur hårdare mot sina ex-politiker

1:30 min

Arvidsjaur är en av sex kommuner i Norrbotten som gått över till de nya hårdare riktlinjerna kring politikernas pensioner som kom förra hösten.

Redan förra året i oktober kom Sveriges kommuner och landsting, SKL, ut med nya riktlinjer angående politikernas pensioner och tanken var att kommunerna skulle anta riktlinjerna redan före valet i höst. Men i Norrbotten är det bara sex kommuner som gått över till det nya systemet. En av dem är Arvidsjaur som redan förra året antog hårdare riktlinjer än de som SKL föreslår.

SKL:s riktlinjer föreslår upp till tre års ersättning när man slutar som politiker. Men det var i politisk enighet som kommunfullmäktige i Arvidsjaur i november 2013 beslutade att heltidsarvoderade politiker som jobbat upp till åtta år skulle få ett års omställningstid med 80 procents ersättning. Den som jobbat längre än åtta år skulle få två år med 70 procents ersättning.

Tanken med omställningstiden är att de före detta politikerna kan använda den för att komma tillbaka till det vanliga jobbet, om man behöver utveckla eller utbilda sig till exempel.

Kommunalrådet Lotta Åman (S) i Arvidsjaur är tveksam till ersättningar överlag, men tycker att det ibland kanske är befogat.

– Det beror på vilket jobb man har haft, om man behöver tid för validering till exempel, säger Åman.

Den politiska enigheten i kommunen kring den här frågan tror kommunalrådet beror på det ekonomiska läget.

– Vi som politiker måste också dra vårt strå till stacken när kommunen har sparbeting, menar hon.

När det gäller Lotta Åman själv och vad hon ska göra om hon får lämna det politiska livet efter höstens val är det ingen tvekan.

– Jag tycker inte att politiker ska sko sig på skattepengar. Om jag inte får vara kvar som politiker efter höstens val går jag tillbaka till mitt jobb som undersköterska på kommunrehab i Arvidsjaur, säger Lotta Åman bestämt.