Val i P4 Norrbotten

Var femte norrbottning gillar SD:s invandringspolitik

1:23 min

Norrbottningarna tycker att Sverigedemokraterna har ett lika bra program som Socialdemokraterna gällande integration och invandring. Det visar en undersökning som opinionsinstitutet Novus gjort för Sveriges Radio, vilket innebär att var femte norrbottning gillar Sverigedemokraternas invandringspolitik.

Socialdemokraterna har den bästa politiken i de tio viktigaste valfrågorna anser norrbottningarna.

Precis som den genomsnittliga väljaren i landet anser den norrbottniske väljaren att sjukvården, skolan och jobben är valets viktigaste frågor.

Men den norrbottniske väljaren anser - i mycket högre grad än genomsnittsväljaren i landet - att äldreomsorgen, pensionerna och socialförsäkringarna är de viktigaste  valfrågorna.

Moderaterna anses vara näst bäst att sköta landets ekonomi och hantera lag och ordning.

Sverigedemokraterna anses ha lika bra program som Socialdemokraterna för invandring och integration.

– Vi vet att det finns tydliga åsiktsskillnader i den här frågan. Vissa väljare vill att vi ska ta in fler flyktingar och jobba med integrationen på ett sätt.  Andra vill att vi ska stänga gränserna helt och hållet, säger Simon Matti, som är statsvetare vid Luleå Tekniska Universitet.

Simon Matti säger att invandringsfrågan måste sättas in i ett perspektiv med andra valfrågor, för att man ska se hur viktig den är.

– Invandring och integration tenderar att vara rätt oviktigt. Det finns många större frågor, som väljarna är mer intresserade av och som väger tyngre när man väljer vilket parti man ska rösta på, säger Simon Matti.