Jägare kritiska till projekt där tjädrar fångades

1:31 min

Dräktiga tjäderhönor som fångats med håv från bil längs vägar i Norrbottens inland i våras har flyttats till Polen för att förstärka tjäderstammen. Från lokala jägare kommer skarp kritik mot projektet, som skett i samarbete mellan bland andra Sveaskog och Sveriges lantbruksuniversitet.

– Det är oetiskt. Det första man fick lära sig av sin far, det var att naturen ska vila på våren och föryngringarna ska gå fram, då ska man inte fara efter vägen och håva tjäderhönor, säger Gunder Hägg, jägare i Arvidsjaur.

Det är Polens motsvarighet till Sveaskog som bett Sverige om hjälp med att förstärka tjäderstammen i södra Polen och Naturvårdsverket och länsstyrelsen sa ja tilll att fånga tjäderhönor och i maj i år håvades 14 fåglar in från bil när de gick längs vägkanter i trakterna kring Arvidsjaur.

– Jag har träffat många som tycker det här är vansinne, framförallt yngre som tagit jägarexamen och lärt sig hur man ska uppföra sig i naturen, de är väldigt upprörda över det här, säger Gunder Hägg.

Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå deltar i projktet och Göran Ericsson, professor i viltekologi, tycker inte att tjäderfångsten ska jämföras med jakt.

– Jag tycker det är felaktigt att blanda ihop det här med en jaktlig utövning och jaktlig tradition för det här är en del av forskning och att hjälpa biodiversiteten i ett annat land, säger Göran Ericsson.

En veterinär har varit med under håvfångsten i maj, och inga fåglar har skadats, enligt Göran Ericsson.

– Håvarna är konstruerade på ett sånt sätt och med ett sånt nät så att vingar och ben och huvud inte kan fastna. Vi skulle självklart inte använda en metod där djuren skulle kunna skada sig, säger han.

Från jägarhåll har också framförts kritik mot tjäderfångsten som man menar utarmar tjäderstammen.

– När det då är så ont om fågel som det är nu, att då komma och bara håva de få stycken som är kvar. Det är ju ingen vetskap bakom det här, säger Gunder Hägg.

Men Göran Ericsson vid SLU i Umeå har en annan uppfattning.

– Huvuddelen av vår expertis, både samlat lokalt, regionalt och även nationellt, säger att det här har ingen inverkan på tjäderpopulationen, säger han.