Bostadsminister Stefan Attefall (KD) Foto: Henrik Montgomery/TT.
Val i P4 Norrbotten

Attefall om bristen på studentbostäder: Skulle jobbat ännu hårdare

1:40 min

Bristen på studentbostäder är fortsatt stor och nästintill akut i många svenska städer, bland andra Luleå. Bostadsminister Stefan Attefall (KD) menar att man jobbat hårt för att få igång byggandet, men att man kanske borde gjort mer.

Så här i terminsstart är bristen på studentbostäder ett återkommande diskussionsämne i de flesta av landets studentstäder.

I Norrbotten blev Luleå nyligen rödlistat av Sveriges förenade studentkårer för att det inte är säkert att studenterna får en bostad ens inom ett halvår från dess att terminen startat.

Bostadsministern Stefan Attefall (KD) om alliansegeringens ansvar för situationen.

– Vi har jobbat hårt med att förenkla regelverket som gör att du kan bygga prisvärda lägenheter som studenter har råd med, säger Stefan Attefall.

Men ändå har bristen på studentbostäder blivit lite av ett normaltillstånd i bland annat Luleå, varför har det inte hänt mer?

– En delförklaring är att vi haft en allmän bostadbrist. Vi har byggt för lite i 20 års tid. Sedan har vi haft en finanskris som satte tvärstopp för byggandet, förklarar Attefall.

– Reformer tar tid, kanske vi skulle jobbat ännu hårdare.

Hör mer i ljudklippet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista