Foto: TT
Ishockey - SHL

Lassinantti spred lugn när Luleå slog Örebro

1:52 min

Ny match - och ny seger. Med onsdagens 3-1-seger borta mot Örebro har Luleå samlat ihop åtta poäng efter tre omgångar i SHL.

Radiosportens Mats Dahlberg valde "lagens lirare":
Örebro: Julius Hudacek
Luelå: Joel Lassinantti

Publiken i Örebro bjöds på en riktigt bra hockeymatch och svarade med att skapa en härlig atmosfär inne i hallen. Till och med sittplatspubliken var med på noterna och svarade när hemmaklacken på den ena kortsidan bjöd upp till sång.

Hemmalaget var det något bättre laget i den första perioden och samtliga formationer lyckades få till bra spelsekvenser i offensiv zon. Luleå spelade "bortahockey" och var inte ofarligt - men ställningen var 0-0 i den första periodpausen.

I mittakten blev spelet öppnare, och de klara målchanserna desto fler.

Publiken fortsatte att bära fram hemmalaget och matchens första mål var ytterst nära när finländaren Marko Anttila kom fri med 21-årige Luleåmålvakten Joel Lassinantti, men skottet smet utanför.

Efter tolv minuters spel av den andra perioden fick Luleå chansen att spela fem mot tre - då kom matchens första mål.

Pucken gick snabbt mellan spelarna och till slut hittade Chris Abbot en fristående Lucas Wallmark.

Hemmalaget lät sig dock inte nedslås och kvitteringen kom tre minuter senare. Backen Johan Motin gav sig iväg på en offensiv utflykt och stötte in 1-1.

Avgörandet kom mitt i den tredje perioden, när båda lagen gick för en seger. Luleåbacken Kristian Näkyvä föste iväg ett skott som styrdes in via en hemmaspelare. 3-1 kom när Örebro tagit ut målvakten.

Två av matchens bästa spelare var lagens målvakter. Julius Hudacek i Örebrokassen visade återigen att han blir en nyckelspelare i vinter. Gästernas Joel Lassinantti spelade med ett stort lugn i sin första SHL-start och spred trygghet i försvaret matchen igenom.

– Känslan är underbar just nu. Det här har jag drömt om sedan jag var liten, säger Joel Lassinantti till Radiosporten.

Örebros tränare Johan Tornberg berömde också Lassinantti.

– Sedan lyckas vi inte sätta dit puckarna. Spelmässigt är vi där och skapar mer än i de tidigare två matcherna, säger Johan Tornberg till Radiosporten.

Matchfakta: Örebro-Luleå

1-3 (0-0, 1-1, 0-2)

Andra perioden: 0-1 (12.50) Lucas Wallmark (Chris Abbott, Kristian Näkyvä) spel fem mot tre, 1-1 (16.59) Johan Motin (Joonas Jalvanti, Brian Willsie).

Tredje perioden: 1-2 (9.55) Kristian Näkyvä (Lucas Wallmark, Daniel Zaar), 1-3 (19.50) Dean Kukan mål i tom kasse.

Skott: 30-24 (11-9, 10-6, 9-9).

Utv, Örebro: 2x2. Luleå: 3x2.

Domare: Morgan Johansson, Ljungby, och Mikael Holm, Skärhamn.

Publik: 4 785.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista