Elli-Karin Rosfjäll. Foto: Eva Elke/Sveriges Radio.

Överlevde tbc: Ingen ska behöva ha en barndom som min

"Jag känner absolut ingen bitterhet"
28 min

Elli-Karin Rosfjäll överlevde sin tbc. I dag är hon 71 år och berättar om sin uppväxt med sjukdomen och vill påminna föräldrar att vaccinera sina barn.

Hosta - en sjuk historia, så heter en utställning som öppnats på Norrbottens länsmuseum i Luleå i helgen. Den visar hur lungsjukdomen tuberkulos (tbc) härjat, både i form av en ren epedemi i Norrbotten under 1900-talet, men också hur tbc fortfarande skördar många liv runt om i världen.

När det var som värst här i Norrbotten, under första hälften av 1900-talet, fanns det fortfarande ingen medicin mot sjukdomen och  på vissa håll i länet berodde vart tredje dödsfall på tbc. Enda botemedlet var vila, näringsrik mat och frisk luft, bland annat på Sandträsk sanatorium.

En som överlevde sin tbc, men som märkts för livet av den, är Elli-Karin Rosfjäll, som idag är 71 år. Hon växte upp i en samisk renskötarfamilj i fjällvärlden mellan norska gränsen och Övre Soppero, och blev sjuk redan som litet barn.

Hon skickades inte till Sandträsk eftersom hennes tbc inte satt i lungorna. Elli-Karin visade sig ha en kirurgisk, ortopedisk form av tbc, som bland annat ledde till att hennes rygg blev deformerad. Hon är 1,32 meter lång.

Elli-Karin skickades till Skåne, och vårdades på Vejbystrand i åtta år. Utan att kunna ett ord svenska, eftersom hennes familj enbart talade samiska, var det först svårt att göra sig förstådd. Men så småningom lärde hon sig svenska, och glömde samiskan. Därför blev det komplicerat när hon skulle återförenas med sin familj efter åtta år. Som tur var, kunde mamman lite svenska och pappan talade norska.

Hon bor i Matfors utanför Sundsvall numera, men eftersom hennes mycket speciella sjukdomshistoria, finns med på utställningen, så var Elli-Karin Rosfjäll på återbesök i Luleå. Hon arbetade i över 30 år på sjukhuset i Luleå, men flyttade söderut samma dag som hon gick i pension.

Att hitta Elli-Kari Rosfjäll är lätt, dels för att hon är mycket kort, men hennes färgstarka klädsel och många samiska smycken fångar också blicken.

Följ med på vår rundtur genom utställningen och ta del av Elli-Karins mycket speciella historia.

– Jag ställer upp för att påminna föräldrar om att vaccinera sina barn. Ingen ska behöva ha en barndom som min, men jag känner absolut ingen bitterhet, det är väl därför jag lever än idag, säger Elli-Karin Rosfjäll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".