Ett steg närmare nytt flyg från Luleå till Tromsö och Uleåborg

1:34 min

Den nya flyglinje mellan Uleåborg, Luleå och Tromsö som landstinget i måndags beslutade ge stöd till kommer att trafikeras med ett flygplan med plats för 33 passagerare. Det finns nu ett preliminärt avtal mellan Norrbottens handelskammare och ett flygbolag.

– Det var flera företag som var med i upphandlingen, säger Inger Edlund Pedersen, vd för Norrbottens handelskammare.

Nu vann ett svenskt flybolag, vill du säga vilket?

– Nej, det vill jag inte.

Vid tidigare försök att få igång passagerartrafik mellan länderna på Nordkalotten har mindre flygplan använts och med tanke på att det inte gått att få lönsamhet på trafiken på grund av för få passagerare är frågan om inte ett flygplan med 33 platser är för stort.

– Det är ju så klart ett val av flygplan som man har gjort utifrån de uppskattningar man gjort av hur många resenärer som kommer att färdas på de här linjerna så att det får vi utgå från att de gjort en korrekt bedömning, säger Inger Edlund Pedersen.

Norrbottens handelskammare är huvudägare i Arctic Airlink som står bakom den nya flyglinjen. Tanken är att underlätta kontakter mellan näringslivet i norra Sverige, Finland och Norge, och arbetspendling över landsgränserna. Förhoppningen är också att turismen ska gynnas.

Landstinget i Norrbotten beslutade i måndags att satsa 26 miljoner kronor under fem år på flyglinjen. Inger Edlund Pedersen tror att skattebetalarnas pengar kommer att vara väl använda, eftersom handelskammaren har en stor efterfrågan bland Norrbottens företag som vill ha den här typen av satsningar för att de ska kunna få tillväxt i sin verksamhet.

– Det finns ju aldrig några garantier, men det är ju gjort ordentliga marknadsundersökningar kring det här. Och om företagen mår bra så kan de utöka sin omsättning, anställa flera människor och vi får en positiv tillväxt i Norrbotten, säger Inger Edlund Pedersen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista