"Vi har kunnat satsa på utveckling", säger Björn Löfstedt på Index Braille. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.

Blindskrivare från Luleå gör succé i Brasilien

Ägaren Björn Löfstedt: Finns ett enormt uppdämt behov
2:23 min

I takt med att tillgängligheten för synskadade ökar utanför Europa så stärks nu ett svenskt världsledande företag i Norrbotten.

Index Braille i Luleå som tillverkar skrivare för punktskrift rider på vågen av en brasiliansk stororder efter att politikerna där beslutat att blinda elever ska ha tillgång till punktskrivare i skolorna.

– I Brasilien utrustar man de flesta skolorna med punktskrift skrivare och det är ungefär 40 procent av våran omsättning och för oss är det fantastiskt. Och vi har kunnat nyanställa och vi har kunnat satsa mer på utveckling, säger ägaren och grundaren Björn Löfstedt.

Den relativt nyanställda montören Ewa Moszczynska i fabrikslokalen i Gammelstad testkör ytterligare en skrivare så att blindskriftpunkterna som stansas fram på ett papper ska gå att läsa med fingertopparna.

Luleåföretaget har mellan 60-70 procent av världsmarknaden för punktskrivare som är liten jämfört med den konventionella skrivarmarknaden. Modellerna kan visserligen kosta upp mot 100 000 kronor styck men volymerna är små, runt 3500 skrivare tillverkas här årligen.

Den kanske mest kända kunden är visserligen en privatperson, Stevie Wonder, men det är den politiska viljan runt om i världen för att öka tillgängligheten för synskadade som styr efterfrågan.

– Det är ju normalt inte den blinda som betalar för punktskrivarna utan arbetsgivare eller samhället i stort på något sätt. Men där är ju framförallt Sydamerika, Afrika och Asien mer framåt än vad Europa är så att information ska vara tillgängligt för blinda på ett annat sätt än vad man gjort här, säger Björn Löfstedt.

Knappt var femte svensk myndighet har i dag rutiner för att på begäran kunna ta fram information i punktskrift, visade en granskning gjord av Myndigheten för delaktighet tidigare i år.

Omkring 1 500 personer i Sverige läser punktskrift och även om Luleåtillverkaren Index Braille hoppas mer på europeiska beslutsfattare, så är nästa stora tillväxtmarknad Asien, inte minst Kina och Indien.

– De har ju fler blindskolor än vad de har punktskrivare så där finns ett enormt uppdämt behov. Det har ju kommit en massa direktiv i alla världsdelar att man ska inkludera blinda i det normala informationsflödet, säger Björn Löfstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".