Euskefeurat. Pressbild.
Veckans färsking vecka 44 2014

Euskefeurat – mogna män som fortfarande är färska

Legendariska Euskefeurat är aktuella med ny skiva. Och låten som är Veckans färsking i P4 Norrbotten berättar om kontrasten mellan storstad och landsbygd.

Euskefeurat - en gigant och institution inom Norrbottnisk modern musikhistoria, jämte Rekyl, Raj-Raj band, JP Nyström band och Norrlåtar och några fler. Ett stycke musikhistoria som inte på något sätt stannat av utan fortsätter vara dagsaktuella - inte minst genom sina texter där humorn blandas med en rejäl dos svärta på ett effektfullt sätt.

Låten Långt från kusinerna i stan är det andra spåret på Euskefeurats tionde album Sånger från Hoitaheiti. Att valet föll på just den låten beror på att vi tycker den symboliserar albumets centrala tema: kontrasten mellan landsbygd och storstad och den debatt i politiken som ständigt brottas med dessa två begrepp. Den berättar också personligt om Ronnys Erikssons uppväxt i just inlandet och glesbygden.

Kommer den inbitne Euskefeurat-lyssnaren känna igen sig i Euskefeurat 2014? Absolut säger vi -Euskefeurat är trogna sin akustiska folkpunkiga stil som alltid speglar Piteå, glesbygdens och Norrbottens särart - både ljudmässigt och språkligt.

Har du en ny låt på gång? Vill du vara Veckans färsking i P4 Norrbotten? Hör av dig till oss!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".