1 av 2
Lars Eriksson mjölkbonde i Hundsjö förlorar 15-20 000 kronor i månaden på sänkt mjölkpris.
2 av 2
De mjölkproducerande kossorna på Eriksson lantbruk i Hundsjö äter i godan ro.

Sänkt mjölkpris kostsamt för länets bönder

Bonde: Vi får skjuta på investeringar
1:31 min

De norrbottniska bönderna förlorar stora summor pengar när Norrmejerier har beslutat att sänka betalningen för mjölk. Beskedet att priset sänks med 30 öre drabbar mjölkbonden Lars Eriksson i Hundsjö utanför Boden hårt.

– Det blir 15-20 000 kronor mindre i månaden för vårt jordbruk, säger Lars Eriksson.

Anledningen till att Norrmejerier sänker betalningen till mjölkbönderna är att de det säljs mindre mjölk och fil men också att det ryska handelsembargot ger ett överflöd av utländsk mjölk i form av ost, smör, fruktyoghurt och laktosfri mjölk som gör att priserna pressas, skriver Norrmejerier på sin hemsida.

Konsekvensen för Erikssons lantbruk i Hundsjö blir nu att de måste minska på utgifterna och försöka få in pengar på annat håll, bland annat ska de sälja maskiner som inte används tillräckligt mycket. Men andra saker som är kopplade till jordbruket kommer också att få stå tillbaka.

– Vi måste prioritera, vi får skjuta på investeringar i markförbättringsåtgärder som till exempel kalkning och dikning, säger Lars Eriksson  medan han blickar ut över korna som står och mumsar i sig dagens lunch.

Lars Eriksson driver jordbruket i Hundsjö tillsammans med sin hustru Monika och bror Erik. På gården finns 65 mjölkkor som ska försörja de tre. Men från den första november kommer de att få 30 öre mindre per kilo mjölk som de skickar till Norrmejerier, något som kommer att bli kännbart.

För att få bättre ekonomi funderar de nu på att bli ett ekologiskt lantbruk. Men det innebär att man tecknar ett avtal på att leverera i fem år. Men då framtiden är osäker finns det en del att fundera kring det.

Men trots sänkta mjölkpriser tänker Eriksson lantbruk i Hundsjö inte ge upp. Men det är osäker att nästa generation tar över.

– Min dotter har visat intresse men jag är tveksam till att låta henne ta över som det ser ut idag, säger Lars Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".