Fyrhjulingar är viktiga inom renskötseln. Lars-Eric Kuhmunen är ordförande i Gabna sameby i Kiruna kommun. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Samebyn vill minska skadorna av fyrhjulingar under renskötsel

"En riktig kris sett från naturens sida"
1:34 min

Fyrhjulingar kan orsaka djupa sår i terrängen, till exempel i samband med renskötselarbete.

– Samebyn är ju nu faktiskt fyrhjulsburen i renskötseln. Men för 3-5 år sedan var det en riktig kris sett från naturens sida, säger Lars-Eric Kuhmunen är ordförande i Gabna sameby i Kiruna kommun.

Samebyarna har numera möjlighet söka pengar till terrängkörningsplaner och skydda marken genom att lägga ut spänger eller plastmattor.

– Vi har spångat ganska mycket och man ser att det blir mycket bättre, säger han.

Terrängkörningsplanen innebär att samebyarna till exempel kartlägger var körningen gör mest skada. Oftast handlar det om känsliga våtmarker. Naturvårdsverket står för pengarna och länsstyrelsen i Västerbotten administrerar det hela.

Sedan 2009 har olika samebyar i landet använt totalt 12 till 14 miljoner kronor för att dels ta fram terrängkörningsplaner och dels göra olika åtgärder för att skydda markerna. Men det behöver göras mer, även i Gabna sameby.

– Från början skulle man inte spånga på fast mark. Men man ser ju att det blir allt djupare spår även där, säger Lars-Eric Kuhmunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".