Tomas Brolin tog farväl av Klas Ingesson

6:31 min

Svenske hjälten från fotbolls-VM 1994, Klas Ingesson dog i natt efter efter en lång kamp med cancer. Landslagskamraterna och andra vänner minns en genuin människa i P4 Extra.

Klas Ingesson, från Ödeshög, dog i sitt hem i natt.

Ingesson drabbades 2009 av kronisk blodcancer. I slutet av 2010 mådde han bättre och anlitades som juniortränare i Elfsborg. När Jörgen Lennartsson fick sparken som A-lagstränare i slutet av förra säsongen utsågs Ingesson till hans ersättare. På grund av medicineringen blev Ingessons skelett skört och han har i år brutit både armen och benet och med året har Ingessons tillstånd blivit sämre.

Immunförsvaret blev kraftigt nedsatt när han för en tid sedan även fick en svår förkylning och tvingades han sluta som tränare för Elfsborg. Han tog beslutet för knappt två veckor sedan.

Så här sade Ingesson till Borås Tidning i samband med att han lämnade som tränare.

– Jag vill så gärna, men kan inte bara tänka på mig själv. Det är bäst för alla om jag kliver av. Mitt immunförsvar är ju inte vad det borde vara efter alla turer med min cancer och jag är känslig för egentligen allting. Jag har fått order av min läkare att lugna ner mig och nu får det bli så.

När Elfsborg spelade sista hemmamatchen för säsongen i helgen så hyllade spelarna i Elfsborg Ingesson med att bära speciella Klas Ingesson-tröjor. Själv kunde han inte vara på plats under hyllningarna.

Klubben hållar en minnesstund för allmänhet och medier i dag, klockan 12 på Borås Arena. När Sveriges damlandslag spelare träningsmatch mot Tyskland i kväll i Örebro kommer spelarna ha sorgband och det kommer hållas en tyst minut.

Ingesson blev en stor profil under fotbolls-VM 1994 där Sverige tog brons och där Ingesson fick sitt stora genombrott. Han var känd som en spelare som alltid kämpade på planen. Mittfältaren inledde elitkarriären i IFK Göteborg där han spelade mellan 1986 och 1990. Därefter spelade han för belgiska Mechelen, nederländska PSV Eindhoven, engelska Sheffield Wednesday, italienska Bari och Bologna, franska Marseille och avslutades i italienska Lecce 2001.

Han lämnar nu efter sig frun Veronica och deras två söner. Han blev 46 år.

FAKTA: Klas Ingesson

Född: 20 augusti 1968.

Klubbar som spelare: IFK Göteborg, Mechelen, PSV Eindhoven, Sheffield Wednesday, Bari, Bologna, Marseille och Lecce.

Landskamper/mål: 57/13. Landslagsmeriter: VM-slutspel 1990, EM-semifinal 1992, VM-brons 1994.

Sjukdomen: Drabbades av kronisk blodcancer, multipelt myelom, 2009. I slutet av 2010 mådde han bättre och anlitades som juniortränare i Elfsborg. När Jörgen Lennartsson fick sparken som A-lagstränare i slutet av förra säsongen utsågs Ingesson till hans ersättare. Under den här säsongen har Ingessons tillstånd blivit sämre, och för två veckor sedan kom beskedet att han inte skulle fortsätta som tränare efter den här säsongen.