Planerad byggnad för nytt vård- och omsorgsboende i Gällivare. Illustration: Gällivare kommun.

Byggstart för nytt äldreboende Gällivare

Kommunen: Vår start på samhällsomvandlingen
1:24 min

Gällivare kommun planerar att börja bygga ett nytt vård- och omsorgsboende i november. Det står klart efter att förvaltningsrätten avslagit byggföretaget Peabs överklagan av upphandlingen.

– Det är väldigt viktigt. Det ersätter Gunillahem som är en av de första byggnader som ska rivas i Malmberget. Det är vår start på samhällsomvandlingen, den första stora byggnaden vi bygger, säger Ulf Hedman, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen i Gällivare.

Byggkostnaderna beräknas till cirka 150 miljoner kronor. Med inredning och annat hamnar summan kring 250 miljoner kronor, enligt Ulf Hedman.

Det är företaget Nåiden Bygg som ska bygga äldreboendet med 71 platser men projektet har blivit försenat.

– Det har blivit försenat 3-4 månader vilket inte alls är bra för oss. Nu startar vintern och det är jätteviktigt att komma igång så fort som möjligt, säger Ulf Hedman.

Kommunens mål är att byggnaden ska stå klar i slutet av 2016.

En av Peabs bolagsjurister säger till P4 Norrbotten att bolaget inte kommer att överklaga beslutet eftersom det i så fall kommer att försena hela projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".