Gender Heart ny utställning på Havremagasinet i Boden

Gender Heart på Havremagasinet
1:20 min

Den åttonde november är det vernissage för konsthallen Havremagasinets nya utställning Gender Heart. Utställningen är internationell, och syftet är att uppmärksamma och diskutera genusnormer. 

– Vi vill visa jättebra konst. Sen utkristalliserade det sig ett tema som handlade om genusnormer, och hur genusnormer påverkar våra kroppar ganska mycket, berättar Sara Edström, som är en av initiativtagarna.

Det är det konstnärsdrivna Galleri Syster som står bakom utställningen, som visas på Havremagasinet i Boden. Gender Heart kan översättas till Genushjärta, och utställningen kretsar alltså kring att uppmärksamma och ställa frågor kring genusnormer - ett begrepp som kan sägas handla om könsroller och handlingsramar som påverkar människor.

Sara Edström ger ett exempel från affischen som ska flagga för utställningen. På den finns ett foto taget av Jill Peters. Det föreställer en äldre person som lite krumryggad står och röker på en äng i Albanien.

– Människan som vi ser på affischen kanske ser ut som en typisk man, om man tittar på frisyr och kläder och så.

Edström berättar att det är ett fenomen som kallas för ”sworn virgins” på engelska. Det är kvinnor som levt sina liv som män för att få manliga privilegier. Det kan handla om att det inte finns någon manlig arvinge i släkten, till exempel.  

– Så det handlar om kroppen och kroppsspråket och identiteten förknippad med genusnormer, till exempel, säger Edström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".