Nu agerar den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten

1:12 min

Nu ska EASA, European aviation saftey agency, granska den estniska tillsynsmyndigheten för flygtrafik. Det är den estniska myndigheten som har gett det kritiserade flygbolaget Avies tillstånd att flyga, och det är bara de estniska myndigheterna som kan dra in tillståndet.

I fredags gick Statens haverikommision ut och varnade för det estniska flygbolaget Avies, som trafikerar flera inrikeslinjer i Sverige, bland annat Pajala och Luleå.

Den svenska tillsynsmyndigheten för flyg, Transportstyreslen, har sedan tidigare sagt att bolagets flygtillstånd bör dras in. Men den bedömningen delar inte de estniska myndigheterna som är de som har rätt att dra in tillståndet. 

Men nu ska alltså EASA granska att den estniska myndigheten sköter sitt uppdrag, berättar Ingrid Cherfils som är svensk representant i EASA:s styresle.

– Vi har fått indikationer på att dom ska åka dit ganska snart. Och då ska dom kolla på om myndigheten har allting på plats för att dom ska kunna genomföra sitt uppdrag enligt reglerna. Det viktigaste nu är att den estniska myndigheten förmår ta sitt ansvar, säger Ingrid Cherfils till P4 Dalarna.