Förundersökning om dödsolycka läggs ner

Dödsolyckan i Luleå 2003, när en slovakisk arbetare ramlade ned i en ugn på SSAB:s koksverk, kommer inte att leda till åtal. Åklagaren lade ned förundersökningen då det inte går att bevisa misstankarna om arbetsmiljöbrott eller oaktsamhet. Metalls huvudskyddsombud på SSAB i Luleå tycker att det hela är anmärkningsvärt.

Roger Forsberg, som är huvudskyddsombud, vid SSAB i Luleå är inte förvånad över att åklagaren lägger ner förundersökningen, men han tycker att det är ytterst anmärkningsvärt. Slovakiska arbetare har sagt att den omkomne beordrades att utföra arbete som han inte hade erfarenhet av, men utredarna har misslyckats med att få tag på ett av nyckelvittnena.

- Kan massmedia få tag på huvudvittnet, men inte polis och åklagare visar det bara på tydligheten att det måste till betydligt mer resurser i utredningarbetet av arbetsmiljöbrott, säger Roger Forsberg, huvudskyddsombud vid SSAB i Luleå.

Enligt Roger Forsberg känns det som att dem arbetar i motvind när det gäller den här typen av brott, när man inte kan göra ordentliga förundersökningar. Metall har ännu inte fått ta del av åklagarens förundersökning och han vill därför inte lämna några ytterligare kommentarer.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten

carin.sjoblom@sr.se