Belagtagna, tomma påsar med fragment av pulver. Foto ur polisens förundersökning.

Polisen: 10 000 missbruksdoser i beslag

"Glada att det försvunnit från gatan"
1:31 min

Den narkotikahärva som under hösten rullats upp i Luleå är en av de mest omfattande på flera år.

– Två kilo amfetamin är ungefär 10 000 missbruksdoser som nu tagits i beslag, så det är såklart jättebra, säger Johan Ekström på polisens grupp för särskilda insatser som jobbar nästan uteslutande mot narkotika och gatulangning.

Totalt handlar det om fem kilo amfetamin i knarkhärvan som nystats upp under hösten vilket innebär narkotika värt flera miljoner på gatan där amfetamin har ett värde på mellan 300 och 400 kronor per gram.

En av de personer som nu är misstänkt för att vara inblandat i den stora knarkhärvan beskrivs av poliskällor som en central figur i all narkotikahantering i Luleå-Boden området  och från polisen sida hoppas man nu att man kommit åt en pipeline av narkotikainförsel till Norrbotten.

– Det hoppas jag verkligen och att det inte finns så många som har möjligheterna att ta in så här stora partier, säger Johan Ekström.

Beslaget på 2,2 kilo som gjordes i köket på en restaurang i Luleå är en stor framgång för polisens kamp mot narkotika på gatan.

– Det här försvårar för till exempel ungdomar som vill testa amfetamin eller för de som har testat och vill "jobba vidare" med det. Vi är glada över att det nu försvunnit så många missbruksdoser från gatan, säger Johan Ekström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".