Ishockey - SHL

Luleå lyckades inte skapa kvitteringschanser

1:30 min

Skellefteå vann SHL-hockeyns heta rivalmötet mot Luleå med 3-2. Segerskytten var oväntad. Defensivspecialisten Martin Lundberg klev fram med ett offensivt nummer av klass.

Radiosportens Peter Sundqvist tar ut matchens bästa spelare i båda lagen.
Skellefteå: Oskar Sundqvist
Luleå: Daniel Larsson

Luleå tog ledningen tidigt på torsdagskvällen när pucken studsade som en flipperkula och hamnade i nät via Luleås forward Johan Forsberg, svensk mästare i Skellefteå 2013.

Hemmalaget hade svårt att komma in på mål under första perioden, men etablerade bättre tryck i anfallsspelet i andra. Det gav även målmässig utdelning när först Oscar Sundqvist vräkte in ett dragskott till kvittering och sedan Patrik Zackrisson hamrade in en målvaktsretur till ledningsmålet.

Luleå lyckades svara med kvittering till 2-2 när Kristian Näkyvä påpassligt utnyttjade taffligt spel av Skellefteå i egen zon.

Men Skellefteå har på senare år, speciellt på hemmais, haft som vana att besegra Luleå och detta blev inget undantag.

Matchavgörande 3-2-målet svarade Skellefteås defensivt lagde forward Martin Lundberg för. I position från tekningscirkeln piskade Lundberg in pucken rätt upp i det första krysset bakom Daniel Larsson i Luleås mål 7.24 in i tredje perioden.

– Jag kommer upp på högerkanten som går rakt upp i krysset. Sedan gör forwards ett bra jobb framför mål också, säger Martin Lundberg till Radiosporten.

Luleå chansade därefter med att plocka ut målvakten i slutminuterna, men utan att skapa de riktigt vassa kvitteringschanserna.

– Lite synd att vi börjar försvara ledningen så pass tidigt så att Luleå får trycka på så pass länge, säger Martin Lundberg.

Skellefteå fick därmed revansch på Luleå, som vann säsongens tidigare möte mellan lagen i SHL-premiären i Luleå när det blev seger på straffar för Luleå.

Skellefteå vann i kraft av lite mer fart och finess i spelet. Hemmalaget hade matchens ledande enhet i förstakedjan med Andrew Calof, Pär Lindholm och Oskar Sundqvist, som plågade Luleås försvar i nästan varje byte.