Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fredagsmys med Taco-Jens

Publicerat fredag 31 oktober 2014 kl 09.56
1 av 2
Tacos till frukost på P4 Norrbotten. Foto: Anton Bennebrant/SR
2 av 2
Jens Johansson är expert på tacos. Foto: Anton Bennebrant/SR

Fredag morgon med Morgon i P4 handlar till viss del om fredagsmys. I dag tillsammans med Taco-Jens, eller Jens Johansson som han egentligen heter.
Vi fick provsmaka Jens supersmarriga tacos och här kommer recepten!

Många är de familjer som äter taco på fredagarna - och varianterna är nästan lika många.
Jens Johanssons recept får du här nedan - vi valde mjuka, små tortillabröd och toppade - förutom med salsa - också med riven ost.

Några tips skickar Jens med.
1. Var inte rädd för koriandern!
2. Färska ingredienser är alltid bäst!
3. Glöm inte lime, lite färsk limejuice är pricken över i!
4. Testa annan huvudingrediens än köttfärs - egentligen är det bara din egen fantasi som sätter gränsen!

Pico de Gallo (färsk salsa)
4 tomater
1/4-1/2 gul lök
1/3-1/2 kruka färsk koriander
1/4 tsk havssalt

Finhacka tomat, lök och koriander och lägg i en skål. Tillsätt salt och blanda.

Guacamole
3 avokador
1/3-1/2 kruka koriander
1 tomat
1 nypa havssalt
1 nypa malen vitpeppar

Kärna ur och gröp ur avokadon. Klubba den i en mortel eller mosa med gaffel. Finhacka tomat och koriander och blanda med avokadon. Blanda allt tillsammans med kryddorna.

Inlagd rödlök
2 1/2 dl färskpressad limejuice
1 1/4 dl vitvinsvinäger
2 tsk flingsalt
1 msk strösocker
2 rödlökar, skiva tunt
1/2 tsk oregano
2 röda chilifrukter, ta bort stjälken och halvera på längden

Blanda limejuice, vinäger, salt och socker i en burk. Låt stå några minuter tills salt och socker lösts upp. Lägg ner lök, chili och oregano och rör om. Låt stå i ylen minst 24 timmar - håller minst två veckor i kylen.

Hemmagjord taco-krydda
1 msk chilipulver
1/4 tsk vitlökspulver
1/4 tsk lökpulver
1/4 tsk chiliflakes
1/4 tsk oregano
1/2 tsk paprikapulver
1 1/2 tsk spiskummin
1 tsk havssalt
1 tsk svartpeppar

Blanda!

Fuego Spice Mix
3 msk paprikapulver
1 msk svartpeppar
1 msk vitlökspulver
1 msk chilipulver
1 msk oregano
1 msk havssalt
1 tsk cayennepeppar
1 tsk vitpeppar

Blanda!

Salsa
200 g körsbärstomater
1 gul lök
6 vitlöksklyftor
2-3 färska röda chilifrukter
1/3-1/2 kruka färsk koriander
salt

Dela tomater och lök i kvartar och rosta tillsammans med vitlök och urkärnad chili på högsta ugnstemperaturen tills allt börjar bli svart. Låt svalna. Mixa sedan tillsammans med koriander. Smaka av med salt.

En bättre "svensk taco"
500 g köttfärs
1 dl vatten
1 msk maizena
Tacokrydda efter smak

Stek färsen färdigt. Tillsätt vatten, maizena och kryddorna, rör om. Stek på låg värme 5-10 minuter.

Fläskkarré-taco
1 kg fläskkarré
El fuego spice mix

Putsa köttet och klappa in kryddorna. Sätt plastfolie runt köttet och sätt in det i kylen 1-2 timmar. Sätt ugnen på 150 grader, ställ in köttet tills det fått en innertemperatur på 80 grader (tar cirka två timmar). Lägg köttet i grillfolie och låt vila cirka 45 minuter. Skär sedan köttet i tärningar.

Trevlig helg!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".