Kenneth Backgård, Norrbottens Sjukvårdsparti. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Landstinget

Maktkampen ser ut att vara över

Kenneth Backgård (NS): För vår del ser det bra ut
0:42 min

Tre partier, Moderaterna, Centern och Sjukvårdspartiet, säger ja till en regnbågskoalition i landstinget i Norrbotten. Folkpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tar upp ärendet i sina länsförbund under helgen.

Det var Vänsterpartiet som startade processen att bilda en regnbågsallians och nu väntar Sjukvårdspartiets Kenneth Backgård på deras ställningstagande.

– För vår del ser det bra ut, jag har också förstått att Moderaterna och Centern sagt ja, sen vet jag inte hur Folkpartiet har gjort.

Hur mycket har du börjat förbereda dig för att ta över makten i landstinget?

– Inte särskilt mycket så, jag är ju ganska långvarig i landstingspolitiken och känner mig ganska väl insatt så det känns inte som jag behöver vidta några särskilda åtgärder för det.

Du gör reservationen "om ni tar över"?

– Det gör jag alltid, man kan inte ta ut något i förskott.

Fakta: Maktbalansen i NLL

Till Norrbottens Läns Landsting har väljarna valt följande antal politiker.

Socialdemokraterna 27, Norrbottens Sjukvårdsparti 19, Moderaterna 6, Vänsterpartiet 6, Centerpartiet 4, Folkpartiet 3, Miljöpartiet 3, Sverigedemokraterna 3.

NS, C och M har redan sagt ja till V:s initiativ att sätta S i opposition.

FP och MP behandlar ärendet i sina länsförbund under helgen. Det räcker att ett av de partierna säger ja till regnbågsalliansen, så blir det maktskifte.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".