Robert Bernhardsson (S). Foto: Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Jokkmokk

Positiv till ändrade upphandligar av asylboenden

Jokkmokks nya kommunalråd: Glädjande
1:01 min

Från Jokkmokk kommer nu positiva reaktioner på Sveriges Radios nyhet om att det kan bli möjligt för Migrationsverket att bättre styra var i landet flyktingar placeras.

Enligt lagen måste Migrationsverket välja det erbjudande som har billigast och bäst boenden att erbjuda, det är ofta en privat fastighetsägare på en liten ort som står med stora tomma lokaler.

På det sättet har till exempel lilla Porjus med 350 invånare fått ta emot 100 flyktingar, utan att kommunen har haft någon möjlighet att påverka beslutet eller förbereda sig. Där har man nu samlat in namnunderskrifter mot att ta emot ännu fler flyktingar.

Björn Bergström som är ansvarig för upphandlingsfrågor på Konkurrensverket säger nu att Migrationsverket skulle kunna stoppa fler asylboenden där, genom att ställa fler villkor innan man ens börjar upphandlingen.

– I stället för att bara upphandla bostäder så upphandlar man bostäder som ska finnas i ett fungerande samhälle, där man har definierat vad ett fungerande samhälle är. Det skulle till exempel kunna vara tillgång på skola, dagis eller andra typer av tjänster från samhället, säger han.

Det här välkomnas av Jokkmokks tillträdande kommunalråd Robert Berhardsson (S).

– Spontant känns det glädjande att man hittar en lösning att beakta kommunernas förutsättningar. Det är ju lite ironiskt att det är Konkurrensverket som belyser frågan och inte Migrationsverket, säger Robert Bernhardsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".