Tvingades flytta från asylboendet i Vuollerim

6:11 min

På Highland hotell har det bott 65 flyktingar men i går morse hände något. 15 av de boende fick plötsligt flytta och hamnade istället i Porjus och Gällivare.

Det blev ett tårfyllt avsked med många frågor i luften. Det blev inte lättare då det nya boendet för vissa blev minst lika trångt, och med lägre standard. En del av de 15 som tvingades flytta hamnade i Porjus, andra i Gällivare. Föreståndaren Sten-Göran Hellestrand hade fått beskedet av Migrationsverket att det inte fanns tillräckligt stor yta för de boende - och mot flyktingarnas egen vilja var en flytt nödvändig:

– Det var förstås tårdrypande avsked här igår. De har bott här i snart fyra månader. Det kan aldrig bli bra när man tvingas flytta människor, säger Sten-Göran Hellestrand som samtidigt förhåller sig ödmjuk till Migrationsverkets regelverk.

– Vi fick dispens när det handlade om boendeytan per boende, när vi öppnade vårt boende i augusti, eftersom trycket av flyktingar var så högt men nu har det tydligen förändrats.

På Migrationsverket bekräftar enhetschef Maud Lantto att regelverket egentligen säger att varje boende ska ha fem kvadratmeter per person i tillfälliga flyktingarna bor i medan de väntar på besked. Trycket av flyktingar till Sverige är dock historiskt högt och på grund av det utfärdade Migrationsverket en dispens som innebar att det var 3.3 kvadratmeter per boende som gällde.

Det handlade om så kallade "förtätningsplatser" säger Maud Lantto, Migrationsverket

– Den dispensen skulle egentligen räcka tills den 31 oktober men nu fick vi nyligen besked att vi fortfarande har rätt att ge dispens till och med februari 2015, däremot så måste vi förstås titta på varje enskilt boende och hur det fungerar där.

I Gällivare möter P4 Norrbotten fyra kvinnor som samma dag anlänt till ett vandrarhem, lokaler som Migrationsverket hyr av en entreprenör i Gällivare. Det är trångt i rummet, svårt att överhuvudtaget komma in i rummet dit kvinnorna precis anlänt från Vuollerim. De nedstämda och frågande inför hela situationen.

– Migrationsverket kom till Vuollerim. De sa att 15 personer måste flytta. Vi förstår inte varför. Vi tyckte om Vuollerim. Det var ett fint hus. Bra vänner. En bra grupp.

Kvinnorna visar uppgivet på det trånga rummet med två våningssängar. Även om ytan i rummet inte var större i Vuollerim så menar de att standarden var mycket högre.

– Vi hade toalett och dusch i rummet och garderober för våra kläder. Mer behövs inte.