Entreprenören Kaisu Malmström i Muonionalusta
1 av 2
Entreprenören Kaisu Malmström i Muonionalusta. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
Tomas Öberg tränare för svenska militära skidskyttelandslaget
2 av 2
Tomas Öberg tränare för svenska militära skidskyttelandslaget. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio

Tidig vinter gör skidanläggningar och hotell till vinnare

"Det är lokalt folk som vi anställer"
2:08 min

Den svala hösten och tidiga vintern i norra Norrland har gjort förhållandena idealiska för skidanläggningar och hotell.

Det är framförallt elitskidåkarna som lyfter anläggningarna så här års, förklarar Kaisu Malmström som driver ett stugboende vid finska gränsen i nordöstra Norrbotten.

– Jo, det var två veckor som det var kallt även under dagen så det var riktigt optimalt. Det betyder väldigt mycket just den här årstiden i oktober och november då det inte är några turister, förklarar Kaisu Malmström.

Det är sparad isolerad konstsnö från förra vintern och färsk konstsnö som redan möjliggör den halvmil långa slingan i finska Muonio. För Kaisu Malmströms stug- och restaurang verksamhet på den svenska sidan om gränsen, innebär den tidiga säsongen jobb för fem personer vilket kanske inte låter så mycket. Men det är viktigt för den lilla byn Muonionalusta.

Även vid större anläggningar som Bruksvallarna i Härjedalen där förvisso plusgrader skjutit fram skidpremiären något i år, så är elitåkarna viktiga. Verksamheten i november och första veckorna i december innebära ett tillskott för företagen på uppskattningsvis 10 miljoner kronor.

De alpina anläggningarna i norr gnuggar också händerna. Dundret i Gällivare och Kåbdalis i Jokkmokks kommun har fått finbesök av exempelvis de tyska, österrikiska, schweiziska och italienska landslagsåkarna.

Paradoxalt nog bland annat för att det är för mycket snö i alperna för elitåkarna så här års, berättar Johan Gunnarstedt som driver anläggningen i Kåbdalis.

– Det snöar för mycket i alperna. Det blir för mjukt att träna. De vill ha hård snö, väldigt hård snö på gränsen till is. Framförallt snökanonerade backar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".