Virgin Galactics rymdfarkost Spaceship two. Foto: AFP Photo / NASA / Mars Scientific / Clay Center Observatory

Kraschad rymdfarkost hårt slag mot Kirunas rymdflygsatsning

"Det är dagar som dessa som prövar oss"
1:37 min

Den rymdfarkost som kraschade igår i Mojaveöknen i USA skulle ha använts i Sverige om två år. Rymdfarkosten var tänkt att användas vid rymdresor från Kiruna och gårdagens händelse påverkar planerna negativt.

Det var det amerikanska bolaget Virgin Galactics rymdfarkost SpaceShipTwo som kraschade under en testflygning. Den ene av de två piloterna ombord omkom och den andre skadades allvarligt.

Och kraschen påverkar de planerade resorna från Kiruna säger Karin Nilsdotter som är vd på Spaceport Sweden som arrangerar resorna.

– Det blir ett avbräck men det är för tidigt nu att spekulera i vad som hänt och hur det kommer att påverka nästa steg. Men under haveriutredningen kommer inga flygningar att kunna ske.

I dag finns inga indikationer på att satsningen ska läggas ner på grund av dödskraschen.

– Vi har inte fått några indikationer på något sådant, utan den kommer att fortsätta.

Den första flygturen från Kiruna till rymden har flyttats fram i flera omgångar, det senaste var att 2016 skulle premiärturen ske, men hur det blir med det är oklart.

– Rymd är svårt och med pionjärsatsningar och utvecklingar kommer dagar och stunder som dessa och att bana väg inom rymdflygning måste få ta sin tid för att det ska vara säkert när vi flyger. Men vi måste ta lärdom av detta och arbeta vidare, säger Karin Nilsdotter vd för Spaceport Sweden som planerar att arrangera rymdresor från Kiruna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".