Det nya bostadsområdet i Kiruna måste saneras eftersom det är en gammal skjutbana. Mats Nilsson är chef för teknikavdelningen vid Tekniska verken i Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Utmaning att sanera gammal skjutbana

"Utmaningen är att bevara flera hundra år gamla tallar"
1:20 min

Delar av det nya Kiruna ska byggas i det gamla skjutbaneområdet och därför måste marken saneras. Den stora utmaningen blir att försöka bevara flera hundra år gamla tallar.

Blyhagel och rester av lerduvor finns utspridda i det kommande bostadsområdet.

– Det blir en utmaning att bevara den typen av träd för de är känsliga för ingrepp i marken omkring. Här måste vi ta råd och hjälp av expertisen i landet och försöka göra det på bästa sätt. Målet är att bevara så mycket vegetation som möjligt, säger Mats Nilsson, avdelningchef för teknik inom Tekniska verken i Kiruna.

Grävandet i backen har startat och det har sanerats på de platser där vägarna byggs, men Tekniska verken avvaktar med att sanera på tomtmarkerna mellan vägarna.

– Där behöver vi ha en dialog med dem som ska bygga i området. Att de ritar upp var de har avsikt att ha huset och hårdgjorda ytor. För där kan vi gå mer oförsiktigt fram och ta bort vegetationen, säger Mats Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".