Britt-Inger Blind, Samiskt mat- och kompetenscenter. Foto: Olle Kejonen/SR Sameradion

Utbildning i samiskt mathantverk

Utbildning i samiskt mathantverk
1:24 min

Nu hoppas Samernas utbildningscentrum på att starta en utbildning i samisk mathantverk. Går planerna som det är tänkt så startar utbildningen nästa höst.

Projektledaren Britt-Inger Blind förklarar vad som är skillnaden mellan en kockutbildning och en mathantverkutbildning.

- Den här utbildningen är speciell för det är ingen kockutbildning utan en samisk hantverksutbildning. För de här som går här kommer starta eget, säger Britt-Inger Blind.

Det var i september som Samernas utbildningscentrums projekt "Samisk mat och kompetens" skickade in en ansökan till myndigheten för yrkeshögskola, om att få starta en tvåårig samisk mathantverksutbildning.

Som många andra eftergymnasiala utbildningar vill man dela upp skolgången i en teoretisk del på distans och i en praktisk del stationerad i Jokkmokk. För kärnan med undervisningen är att du som söker ska kunna bo kvar hemma och ändå lära sig om samiskt mathantverk.

Om idén går igenom så kommer 10 personer att få lära sig allt om ekonomi, samisk matkultur, historia och livsmedelshygien samt produktutveckling. Syftet är att man ska genom det här kunna starta ett eget företag.

- Utifrån mera som är då ett samiskt mathantverk, kan ju vara att man ska kunna stycka en ren och kunna förädla det som växer som exempelvis "juomot" och "boska", säger Britt-Inger Blind.

Kontakter med slakthus, resturanger och turismföretag har visat att behovet av samiska mathantverkare finns på arbetsmarknaden, men om utbildningen blir verklighet, det återstår och se.

Ni har tidigare fått ett nej från myndigheten om att starta en sådan här utbildning, visar det inte på att det finns ett behov till en sådan här utbildning?

- Nej tror inte det, vi hade väl inte förstått hur viktigt det är att ha kontakt med de olika företagen som kan tänkas anställa elevernas, säger Britt-Inger Blind.

Hur tror du att chanserna är?

- Om vi får ett ja, så är det ett lyft för hela Sápmi, säger Britt-Inger Blind.

I januari kommer svaret från myndigheten för yrkeshögskolan om det blir en mathantverksutbildning eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".