Anki Hjerpe, bilmarknadschef på Müllers bil Luleå. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio.

Bilförsäljningen mot nytt rekord

"All time high flera år på raken nu"
1:32 min

Bilförsäljningen i Norrbotten går mot alla tiders rekord. Fram till och med september i år hade drygt 4 000 nya bilar sålts och en av de firmor som gör rekordår är Müllers bil i Luleå.

Klockan 10 gästar konsumentvägledaren Johan Sundberg P4 Norrbotten för att ge tips inför bilköpet.

– Vi har haft all time high flera år på raken nu, säger Anki Hjerpe bilmarknadschef på Müllers bil i Luleå som säljer Volkswagen, Audi, Seat och Skoda.

Enligt statistik från Bil Sweden som är bilförsäljarnas branschorganisation för importörer och fabriker så har det i Norrbotten sålts 4 050 bilar från årsskiftet till och med september det kan jämföras med samma period förra året då 3 453 bilar såldes.   

De stora försäljare som P4 Norrbotten varit i kontakt med säger alla att det är rekord. Nordiska bil som bland annat säljer Volvo och Ford går mot rekord liksom Burlin motor som säljer Toyota.  Men även Dahlqvist bil som säljer Hyundai och Bosses bil som säljer Honda och Mazda vittar om bra år.

Enligt Anki Hjerpe har Müllers bil redan i år nått målen för nästa år och anledningen är de låga räntorna men också att bilhandlarna kommit nya finansieringslösningar som gör att kunderna leasar bilen och då slipper handpenningen.

– Folk är väldigt intresserade av detta. Man vill inte ligga ute med kontantinsatsen, men vill ha ett enkelt ägande där man har en månadskostnad. Konsumentleasing och privatleasing är jättepoppulärt och kommer att öka, säger Anki Hjerpe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".