Samarbete över gränsen diskuterades på Hotell Silverhatten i Arjeplog. Foto: Eva Elke /Sveriges Radio

Svensk-norskt samarbete diskuterades i Arjeplog

"Vi har mycket att vinna på en samverkan"
1:38 min

Ett sextiotal personer samlades i Arjeplog igår för ett unikt första försök till nordlig samverkan mellan Norge och Sverige. Det är tre nordnorska kommuner och fem kommuner från södra Norrbotten som vill samverka.

Även representanter från näringslivet och universiteten i Bodö och Luleå var på plats för ett första gemensamt möte.

De tre norska kommunerna Bodö, Saltdal och Fauske, gränsar alla till södra Norrbotten.

De fem norrbottniska kommunerna Arjeplog, Arvidsjaur, Älvsbyn, Boden och Luleå hade också skickat sina representanter till konferensen som hölls i ett hotell i Arjeplog.

Tillsammans med universiteten och näringslivet undersöker de nu om det går att samverka.

Initiativtagare är Arjeplogs kommun och det socialdemokratiska kommunalrådet Britta Flinkfeldt -Jansson var förhoppningsfull:

– Vi har ju varit duktiga på öst-västligt samarbete med norska sidan i alla år, när Silvervägen öppnade i början på 70-talet var det en injektion. Men allt samarbete och alla affärer börjar med att man lär känna varandra. Med ett universitet i ena änden, i Bodö, och ett i det andra, Luleå, så kan det bli fantastiskt av bara den anledningen, menar Britta Flinkfeldt - Jansson.

Som exempel på samverkansområden nämner hon energi och mineraler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".