Säkerhetsbrister på satellitstation i Kiruna

"I värsta fall kan det ske ett intrång"
1:41 min

En rad svenska samhällsviktiga byggnader har hittills okända säkerhetsbrister – detta enligt en kartläggning som Dagens Nyheter gjort. Även Europeiska Space Agencys satellitstation utanför Kiruna pekas ut.

Med ett par musklick kan t ex värme, larm och andra känsliga system i vissa polishus, tågstationer och vårdcentraler manipuleras, visar kartläggningen i DN.

Europeiska Space Agencys satellitstation utanför Kiruna pekas ut som en av de byggnader som har säkerhetsbrister.

--Det är en relativt låg säkerhet i den här typen av system. Och det är naturligtvis inte bra att säkerheten bedöms som relativt låg i ett system som är exponerat mot Internet, säger Anders Pääjärvi som är stationschef på Space Agencys satellitstation utanför Kiruna.

För vad är det som kan hända?

– Ja i värsta fall kan det ske ett intrång av någon obehörig som vill skapa oreda helt enkelt.

Någon som stänger av värmen eller ser till att ventilationen inte längre fungerar – ja, då är en anläggning som ESA:s satellitstation 38 kilometer utanför Kiruna ganska sårbar. Härifrån styr och kontrollerar den Europiska rymdorganisationen en del av sina satelliter. 

Och satellitstationen är bara en av minst 733 svenska fastigheter vars system ligger öppet mot internet, enligt tidningen Dagens Nyheters kartläggning. Det handlar om ett specifikt företags webbdatacentral som har de här bristerna – ett gammelmodigt system enligt Anders Pääjärvi i Kiruna.

Luckan i säkerhetssystemet är nu åtgärdat för satellitstationens del, enligt Anders Pääjärvi:

- Vi har vidtagit åtgärder omgående för att systemet inte längre är exponderat mot internet.

Och det betyder att ingen hackare kan ta sig in?

– Ja det stämmer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".