SSAB i Luleå. Foto: Malin Winberg/Sveriges Radio.

Arbetsmiljöverket förbjuder farligt arbete på SSAB i Luleå

Efter olyckan på SSAB:s område för en dryg vecka sedan har nu Arbetsmiljöverket förbjudit arbete vid en aktuella järnvägsövergången där olyckan inträffade.

Arbetsmiljöverket förbjuder farligt arbete på SSAB i Luleå efter att en man omkom i en arbetsplatsolycka för drygt en vecka sedan. Det var ett lok och en truck som krockade och truckföraren, en man i 50-årsåldern avled.

Det som är klarlagt efter olyckan är det bland annat saknades spårvakt vid det ställe där den omkomna mannen körde. Därför är det nu förbjudet att någon passerar den berörda järnvägsövergången, utan att spårvakt finns närvarande.

Arbetsmiljöverket ställer kravet att järnvägsövergången måste få en låst bom som bara spårvakten har nyckel till innan arbete kan återupptas. Om SSAB skulle bryta mot förbudet så kan det medföra straff enligt arbetsmiljölagen. 

Arbetsmiljöverkets utredning om olyckan pågår och ambitionen är att den ska kunna vara klar till årsskiftet. Arbetet med utredningen är prioriterat, säger Anita Israelsson, sektionschef på Arbetsmiljöverket i Luleå. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".