1 av 7
Näringsminister Mikael Damberg (S). Foto: Hans Oja/Sveriges Radio.
2 av 7
Harry Rantakyrö (S), kommunalråd i Pajala. Foto: Hans Oja/Sveriges Radio.
3 av 7
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Foto: Hans Oja/Sveriges Radio.
4 av 7
Northlands vd Johan Balck. Foto: Hans Oja/Sveriges Radio.
5 av 7
Näringsminister Mikael Damberg (S) och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) på gruvområdet i Kaunisvaara. Foto: Northland.
6 av 7
Ministrarna visades runt på gruvområdet. Foto: Northland.
7 av 7
Näringsminister Mikael Damberg (S) och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) besökte gruvan i Kaunisvaara. Foto: Northland.

Ministrar i Pajala: Spöklikt

Näringsminister Mikael Damberg: Det är spöklikt
1:06 min

Näringsminister Mikael Damberg (S) besöker i dag Pajala tillsammans med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) för att prata om situationen för gruvbolaget Northland.

– Det är spöklikt och lite skrämmande att se en så stor verksamhet tyst och öde när så många männiksor skulle kunna jobba här, säger Mikael Damberg.

Om eventuella statliga insatser för att rädda gruvan svarar han:

– Det är klart att staten har en roll för att främja gruvnäringen i Sverige. Bara här i Pajala har vi investerat miljardbelopp för att göra en bättre väg och nu även gått in med lönegarantier för de anställda som drabbats.

– Men det är också viktigt att se att privata finansiärer måste in för att de ska bli en framtid för den här gruvan.

Mikael Damberg säger också att han kommer att föra en diskussion med statliga gruvbolaget LKAB om eventuella insatser för gruvan i Pajala.

Redan förra året var LKAB genom sitt rikskapitalbolag Norrskenet med och lånade ut pengar så att järnmalmsgruvan kunde leva vidare. Då var beskedet att det inte blir några mer stödpengar.

Järnmalmsgruvan i byn Kaunisvaara stoppades för en månad sedan och omkring 500 personer har förlorat jobben. Bolaget genomgår sin andra rekonstruktion och har skulder till fodringsägare på nästan fyra miljarder kronor och försöker nu febrilt att hitta en långsiktig finansieringslösning.

Det tillträdande kommunalrådet i Pajala Harry Rantakyrö (S) var nöjd med dagens ministerbesök trots att det inte utlovades något statligt stödpaket. Han tror fortfarande på en lösning.

– Det måste bli en lösning. Bollen är hos dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".