Arjeplog. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio

Norsk tunnel öppnar Silvervägen

Oklart vad som händer med den befintliga vackra Silvervägen
1:37 min

Nästa år börjar bygget av en tunnel genom norska Tjernfjell som kan öppna riksväg 95 (Silvervägen), från norska Bodö till Norrbottenkusten, för tung trafik även på vintern. På sikt kanske också bli en försörjningsled för bygget av Norrbotniabanan.

Tjernfjellstunneln, som den ska heta, börjar byggas redan nästa år och den var en punkt på dagordningen på den nordsvenska och nordnorska samverkanskonferensen i Arjeplog. Allan Ellingsen från Bodö kommun ser flera fördelar med samverkan mellan de norska och norrbottniska kommunerna.

– Det handlar ju om både transport och logistik, och där måste vi samarbeta eftersom vi är beroende av att kunna transportera varor till och från båda länderna, säger han.

Vägtunneln skulle alltså göra det säkrare att köra Silvervägen mellan Bodö och Sverige även på vintern, men frågan om norrmännen också låter den befintliga vackra Silvervägen över fjället vara öppen för trafik även när tunneln är klar, kan Allan Ellingsen inte svara på:

– Frågar du mig personligen så skulle det vara en fin omväg för de som så önskar, det är ju en ganska spektakulär väg på båda sidorna gränsen, men det handlar om pengar och där får framtiden utvisa hur det blir, menar han.

Tunnel och sommarväg, eller bara tunnel genom norska Tjernfjell, återstår alltså att se hur långt pengarna räcker. Men bygget av tunneln kräver också att räddningstjänsterna på båda sidan gränsen börjar samarbeta med varandra. Något det varit lite si och så med hittills, enligt Arjeplogs räddningschef Hans-Eric Jonsson:

– Inte någon utpräglad samverkan, vi har haft lite kontakter men det har aldrig blivit någon samverkan tyvärr.

Hur påverkar tunnelbygget räddningstjänsterna?

– Vi kommer att bli tvungna att samarbeta. Sker det en olycka i en tunnel så måste man kunna komma från två olika håll till olycksplatsen, säger Hans-Eric Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".