Sten Losenborg, 91 år, fjälljägare under andra världskriget. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.

91-årige Sten Losenborg skriver om ”Sveriges mörka historia”

"Jag skriver för ungdomarna"
12 min

Luleåbon Sten Losenborg är ett av få ögonvittnen till det han kallar Sveriges mörka historia under andra världskriget. Det är 91-åriga författarens drivkraft när han nu ger ut sin bok Livsöden under kriget.

Boken handlar bland annat om hur Sverige deporterade ryska krigsfångar till Ryssland, trots löften om hur de skulle få stanna.

Bara från Luleå hamn skeppades 25 000 krigsfångar tillbaks till Stalins Ryssland och en säker död. Sten Losenborg var själv jägarsoldat under andra världskriget. I fjällvärlden såg han straffångarna som arbetade med vägbyggen i Norge.

– Det jag skriver det skriver jag inte för min egen skull. Jag skriver för ungdomarna. Vi får inte glömma det som skett. Ni ska läsa och begrunda hur människan kan vara så grym. Det är en tankeställare till hur man själv ska vara, säger 91-åriga Sten Losenborg som redan planerar sin tredje bok med krigsminnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".