Jack Werner. Foto: Mikael Andersson/Sveriges Radio.

Hundar förgiftas i Kiruna – så sprids rykten i sociala medier

Jack Werner: Vi vill granska sanningen även på sociala medier
8:47 min

I sociala medier sprids ryktet att hundar dött av förgiftning i Kiruna. Liknande historier får snabbt stor uppmärksamhet och därför lanserade tidningen Metro Viralgranskaren tidigare i år som faktakollar det som sprids på nätet.

Rykten i Kiruna och på sociala medier handlar om att hundar har dött av förgiftning. Men polisen har inte fått någon anmälan.

Eva Sjöström som är förundersökningsledare på polisen i Norrbotten har hört ryktena, men säger att de inte fått någon anmälan om detta och menar att när rykten av det här slaget sätter igång på sociala medier är det bara att hålla i hatten till det blåser över.

Ett annat rykte som gått var att det fanns någon som gick omkring och slog ned folk på stan. Inte heller  något som det kunnat finna vara sant.

– Det känns som att det har varit rykten om jättemycket den senaste tiden och vi har ingen substans alls i det, säger hon och uppmuntrar till försiktighet och eftertänksamhet.

Det här är ett fenommen som jag vet även har florerat i Piteå där det hävdas att någon lagt ut förgiftade korvar längs en populär promenadstig, även  ute i skogen i ett frekvent besökt område ska hundar blivit förgftade. Allt handlar alltså om rykten på sociala medier utan att ha kunnat bevisas.

Liknande historier får snabbt stor uppmärksamhet och därför lanserade tidningen Metro Viralgranskaren tidigare i år som faktakollar det som sprids på nätet.

I måndags blev de nominerade till Stora Journalistpriset och en av de ansvariga är sociala medier-redaktören Jack Werner med ett förflutet på Sveriges Radio. I P4 Norrbotten ger han tips om hur man hanterar rykten på nätet.

– Man kan faktiskt ringa polisen och kolla om de fått in polisanmälningar. Finns det inga är det ofta något skumt med historien, säger Jack Werner.

Hör hela intervjun i ljudklippet!

Så kollar rykten i sociala medier

Jack Werners lista:

  • Vem sprider det här?
  • Kan någon tjäna på att historien sprids?
  • Finns det en risk att filmen delades av någon som själv inte riktigt vet?
  • Dela inte material som innehåller misshandel av djur eller människor. Rättsprocesser är ofta igång och delningar gör bara skammen större för de som utsatts.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".