Övertorneå centrum och Anna Hellström med sina barn Dagny och Sally. Foton: Ida Brännström/Sveriges Radio och Privat. Montage: Sveriges Radio.

Historiskt – Övertorneås befolkning ökar

Anna Hellström: Det är jättekul att vara småbarnsförälder
1:44 min

För första gången sedan 1991 så ökar befolkningen i Övertorneå kommun.

Det som är den stora skillnaden är att det fram till den första november hade fötts 40 barn i kommunen, vilket är betydligt fler än tidigare år och en viktig händelse.

– Det betyder väldigt mycket. Vi hade en prognos på att vi skulle tappa 50 personer men nu visar det att vi ökar 10 och det innebär flera miljoner i statsbidrag och skatter till kommunen, säger kommunalrådet Roland Kemppainen (S).

De siffror som nu är aktuella är de befolkningssiffror som kommunen hade den första november och som ligger till grund för det skattebridag som kommunen ska få. I år redovisade kommunen att det bodde 4719 invånare i kommunen och det är tio fler jämfört med samma tidpunkt förra året.

En stor anledningen till de positiva siffrora är att det fötts fler i år än tidigare. Fram till den första novamber hade 40 barn fötts, vilket kan jämföras med 26 förra året. Anna Hellström är en av de som bidragit till ökningen med en född under året.

– Det skapar livsglädje och framtidshopp i kommunen och de vi möter är glada. Det är jättekul att vara småbarnsförälder i kommunen nu. Det vi önskar är fler lekparker, säger Anna Hellström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".