Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ljus framtid för gruvor trots sjunkande malmpriser

Publicerat fredag 7 november 2014 kl 07.00
Liza Karlsson förlorade jobbet i Pajala: Finns chans på annat håll
(1:53 min)
Liza Karlsson som förlorat grovjobbet i Pajala är hoppfull. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.

Framtiden för svensk gruvnäring ser ljus ut trots prisraset på järnmalm det senaste året som ju tvingade Pajalagruvan att stänga nyligen. Den bedömningen gör gruvornas branschorganisation, Svemin som samtidigt spår att mindre nya aktörer som Northland kommer få det allt svårare framöver.

– Just nu är det väl lite tungt på grund av malmpriserna men vissa av mina kompisar där har åkt vidare till Svappavaara och fått jobb så att det finns chans att få jobb inom gruvnäringen fast på annat håll kanske, säger Liza Karlsson, en av hundratals gruvarbetare som förlorat jobbet i Pajala.

Maskinerna har tystat på Northland Resources gruvområde utanför Pajala som till slut inte kunde stå emot det senaste årets sjunkande världsmarknadspris på järnmalm. Och mindre nyetablerade företag får nu allt svårare att starta nya gruvor, spår branschorganisationen Svemins VD Per Ahl.

– De har ju att slåss mot stora investeringskostnader och driftskostnader och Pajala är ett sådant exempel, säger han.

13 500 personer arbetar direkt i de svenska gruvorna och hos serviceföretag- och maskintillverkare till gruvnäringen. För ett par år sen trodde branschorganisationen att antalet arbetstillfällen i och kring gruvnäringen skulle kunna fördubblas till år 2025.

I dag är tidtabellen mer osäker även om Per Ahl fortfarande tror på dubbelt så många svenska gruvjobb på sikt till följd av en fortsatt stark global efterfrågan på metaller.

– Men om det blir 2030 eller 2035 det är svårt att sia om beroende på hur de yttre förutsättningarna ser ut, säger Per Ahl.

Branschorganisationens optimism grundar sig också i att de två stora företagen Boliden och LKAB som står för 80 procent av den svenska näringen inte är lika sårbara som de små aktörerna. Boliden bryter basmetaller som koppar och zink som haft en stabilare prisutveckling än järnet och och helstatliga LKAB som förvissa infört besparingsprogram under hösten håller samtidigt på att starta nya gruvor i Svappavaara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".