Kritik för frisläppning av hotmisstänkt

Justitieombudsmannen (JO) riktar nu kritik mot Åklagarmyndigheten och Luleå tingsrätt för att häktningsförhandlingen mot den man som misstänktes för att ha hotat Munkebergs förskola i Luleå i oktober 2013 hölls för sent. Mannen kunde alltså inte häktas utan släpptes fri.

På grund av en juridisk miss tvingades Luleå tingsrätt släppa den 34-årig man som misstänktes för att ha riktat hotfulla sms mot en förskola i Luleå. Justitieombudsmannen (JO) ser allvarligt på det inträffade och riktar nu kritik mot Åklagarmyndigheten och den ansvarige domaren vid Luleå tingsrätt. Mannen var häktad i sin frånvaro, men den inbokade häktningsförhandlingen i ärendet hölls för sent och därför släpptes mannen.

Ärendet föll mellan stolarna när mannen skulle föras från Finland till Sverige. Åklagarmyndigheten kollade inte att resplanen följdes och underrättade inte heller Tingsrätten om när mannen kom fram till Sverige. Tingsrätten får också kritik för man inte tog reda på när mannen kom till Sverige.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".