1 av 2
LKAB:s gruva i Svappavaara. Foto: Per Larsson / TT
2 av 2
Liza Karlsson förlorade jobbet när Pajalagruvan stängdes. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.

Ljus framtid för gruvor trots sjunkande malmpriser

Svårare för mindre företag
1:55 min

Framtiden för svensk gruvnäring ser ljus ut trots att priset på järnmalm rasat det senaste året. Det bedömer gruvornas branschorganisation Svemin.

Liza Karlsson är en av hundratals gruvarbetare som förlorat jobbet i Pajala.

– Just nu är det väl lite tungt på grund av malmpriserna, men vissa av mina kompisar har åkt vidare till Svappavaara och fått jobb. Så att det finns chans att få jobb inom gruvnäringen fast på annat håll, säger Liza Karlsson.

Maskinerna har tystat på Northland Resources gruvområde utanför Pajala som till slut inte kunde stå emot det senaste årets sjunkande världsmarknadspris på järnmalm.

Mindre nyetablerade företag får nu allt svårare att starta nya gruvor, spår branschorganisationen Svemin.

– De har ju att slås mot stora investeringskostnader och driftskostander och Pajala är ett sådant exempel, säger Per Ahl, vd för gruvnäringens branschorganisation, Svemin.

13 500 personer arbetar direkt i de svenska gruvorna och hos serviceföretag- och maskintillverkare till gruvnäringen. För ett par år sedan trodde branschorganisationen att antalet arbetstillfällen i och kring gruvnäringen skulle kunna fördubblas till år 2025.

I dag är tidtabellen mer osäker även om Per Ahl fortfarande tror på dubbelt så många svenska gruvjobb på sikt till följd av en stark global efterfrågan på metaller.

– Men om det blir 2030 eller 2035 det är svårt att sia om, beroende på hur de yttre förutsättningarna ser ut, säger Per Ahl.

Branschorganisationens optimism grundar sig också i att de två stora företagen Boliden och LKAB, som står för 80 procent av den svenska näringen, inte är lika sårbara som de små aktörerna.

Boliden bryter basmetaller som koppar och zink, som haft en stabilare prisutveckling än järnet.

Helstatliga LKAB har infört besparingsprogram under hösten, men håller på att starta nya gruvor i Svappavaara mellan Kiruna och Gällivare.

– De kommer att generera både arbetstillfällen och volymer, säger Per Ahl, vd för gruvnäringens branschorganisation, Svemin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".